Distinció Honorífica
Entre els objectius de l’associació consta la celebració d’una festa anual on es lliura la Distinció Honorífica creada per reconèixer la tasca desenvolupada per una persona o grup de persones, entitat o institució en pro del nostre patrimoni cultural i arquitectònic.
El 19 d’abril de 1996 se celebrava per primera vegada la Festa de l’Associació, iniciant-se així el protocol que se seguiria en les edicions següents.
1996
José Castells Bomboí
Perquè, a través d’una sèrie de publicacions, va recuperar una part de la memòria col·lectiva dels olivers i a més va cedir al Museu Arqueològic Municipal alguns materials que va recollir i conservar procedents del Palau.
1997
D. Salvador Cardona Miralles
Durant els anys en què va estar al front del Consistori Municipal, l’ Ajuntament d’Oliva va ser un model a seguir en matèria de publicacions. Unes publicacions que han donat a conèixer l’obra completa de Gregori Maians. A més, D. Salvador va ser el principal impulsor del llibre "Iniciación a la Història de Oliva", una publicació imprescindible per conèixer el nostre passat.
1998
Josep Malonda Sanchis
Per la seua predisposició i interès en tot allò que sona, ja siga un instrument o veu humana. Per la manera tan exemplar amb què ha sabut unificar esforços i il·lusions per tal de portar endavant no sols noves iniciatives, sinó per saber mantenir i millorar les ja creades.
1999
Joan Gavara Prior
L’Associació li reconeix la seua intercessió davant de la Conselleria de Cultura per a la realització de l’Exposició el Palau dels Centelles d’Oliva que, patrocinada pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, es va celebrar a Oliva, del 23 de febrer al 3 d’abril de 1999 i a Nova York del 18 de novembre de 1999 al 30 de gener de 2000.
2000
Ernesto Ribera Marí
Per la recuperació, protecció i millora del patrimoni de Santa Maria la Major d’Oliva. Tant pel que fa al monument, com per la creació del Museu Parroquial. Però sobretot per haver escoltat les veus que, des de feia anys, demanaven recuperar la imatge de la Verge del Rebollet, patrona d’Oliva, l’any 1999 amb motiu de la seua coronació. La petita talla romànica gòtica va ser restaurada i lliurada de les vestidures barroques que ens impedien contemplar-la en tota la seua bellesa.
2001
Luïsa Parra Vercher
Va ser la primera regidora de Patrimoni de la nostra ciutat i, com a tal, va adquirir la Torre de la Comare pertanyent al Palau d’Oliva, i el solar on havien aparegut unes restes arqueològiques romanes: el Forn Romà.
2002
Grup de Dances Raval i Vila
Reconeixement i homenatge a l’esforç desinteressat que molts olivers i oliveres han fet i fan per mantindre vives les nostres danses tradicionals, i en especial la Dansà d’Oliva. Un reconeixement al patrimoni popular de les danses tradicionals que venen practicant-se des de temps immemorials.
2003
Família Mira Cucart
Rebia el nostre reconeixement en agraïment a la seua donació d’uns taulells procedents del Palau dels Centelles d’Oliva. Peces que formen part del nostre patrimoni i que es conserven al Museu Arqueològic Municipal de la nostra ciutat.
2004
Joan Navarro Tercero
La nostra llengua, la dels valencians, sens dubte columna vertebral, pedra última i fonament on reposa la nostra identitat i patrimoni cultural inqüestionable, va rebre en la persona i obra del poeta el nostre reconeixement. Els escriptors, en fer ús de la llengua, han mostrat que és possible alimentar una esperança de futur en valencià.
2005
Família Falgàs Soler
Per la donació del Guerrer de la Sala d’Armes del Palau d’Oliva, tot un símbol de la nostra ciutat. El Guerrer ja restaurat es mostra al Museu Arqueològic Municipal d’Oliva.
2006
Associació Artístico Musical d’Oliva
Que ompli de música els carrers i places de la nostra ciutat en dies de festa i celebracions, rebia el reconeixement per la seua llarga trajectòria i a la vegada ser l’origen de diferents agrupacions musicals instrumentals i corals.
2007
Priscilla Muller
Conservadora emèrita de The Hispanic Society of America, per ser la responsable de la recuperació dels materials, plànols, dibuixos i fotografies del Palau d’Oliva que van fer els arquitectes danesos E. Fischer i V. Lauritzen, durant la segona dècada del s. XX. Uns materials que Priscilla va recuperar de la casa de Fischer a Dinamarca i va conservar a la Societat Hispànica, fins que finalment el 3 de febrer de 2010, noranta anys més tard, tornaven a Oliva al Museu Arqueològic Municipal. Uns materials fonamentals per al coneixement i futura recuperació del monument.
2008
Immaculada Seguí Pérez
Exregidora de Patrimoni de l’Ajuntament d’Oliva, per haver convertit una sèrie d’immobles d’interès patrimonial en una Xarxa de Museus, que van del Museu Arqueològic Municipal al Museu Etnològic, passant pel Museu de la Il·lustració i la Modernitat, el Forn Roma i el Museu Vicente Parra. Recuperant cases senyorials de diferents èpoques i revitalitzant el Centre Històric d’Oliva. Restaurant la palatina Torre de la Comare i adquirint immobles del perímetre de l'antic Palau i de l’Enginy per a una futura recuperació dels monuments.
2009
Francisco Pons Moncho
Pel seu interès en la recuperació patrimonial i memòria històrica de la parròquia de Sant Roc. Va restaurar la Capella del Santíssim Crist, la nostra petita Capella Sixtina i, a més, ens deixà un important volum sobre la història de la parròquia, imprescindible per a conèixer el passat del Raval d’Oliva.
2010
Antonio Mestre Sanchis
Per la recuperació a nivell nacional i internacional de la figura i obra de D. Gregori Maians i Siscar, com una de les grans figures del pensament il·lustrat europeu. A més de l’estudi sobre D. Gregori, ha sigut el primer biògraf de Miquel de Cervantes i un dels màxims defensors de l’humanista Joan Lluís Vives.
2011
Francisco Brines Bañó
Al poeta Francisco Brines, acadèmic de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola. Persona desinteressada i involucrada en la vida cultural de la ciutat que des de fa anys viu entre nosaltres a l’ Elca, lloc emblemàtic i font d’inspiració d’alguns dels seus millors poemes. Ambaixador indiscutible de la nostra ciutat
aquests últims anys.
2012
José Climent Barber
Canonge emèrit de la Catedral de València, per la seua reivindicació de la música sacra valenciana; per la reivindicació, difusió i publicació de la biografia de Joan Batiste Cabanilles, organista com ell, de la catedral valenciana; i per haver musicat el Desenclavament, peça simfònica que s’interpreta cada any la vesprada de Divendres Sant a l’Església de Santa Maria la Major.
2013
Waldo Vila Gilabert
El Joc de pilota valenciana, el nostre esport nacional, al qual Oliva ha donat noms importants i al que se senten vinculades importants famílies de la nostra ciutat, va rebre el nostre reconeixement en la persona del jugador de pilota Waldo, que ha aconseguit importants guardons en les diverses modalitats, i que ha contribuït i contribueix amb la seua pràctica i professió a mantenir viu aquest esport tan nostre.
2014
Jordi Savall
En aquesta ocasió l’Associació va voler anar més enllà del patrimoni local per reconèixer la tasca desenvolupada pel mestre Jordi Savall en el pro de la recuperació de les músiques antigues del món. I pel seu vincle amb Oliva i portar un llinatge Savall, procedent del seu pare nascut a Oliva i que és ben característic de la nostra ciutat.
2015
Associació de Bolilleres i artesanes del fil
Aquesta associació ha aconseguit mantenir viva la tradicional artesania del fil i l’agulla en boixet, amb les seues trobades arreu del nostre País. Un art tèxtil que consisteix a elaborar unes filigranes fines i complexes a partir de l’ús d’un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí.
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies per optimitzar el nostre lloc web i el nostre servei.
Funcional
Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.